Moja zgodba

Živijo! 

Moje ime je Nika in Lanika je izpeljanka mojega imena in besede lan. Domiselno kajne? :) 

Kdo sem in kaj počnem? 

Začela sem novembra leta 2019. Z nakupom prvega obroča za vezenje in sukanci ter iglami. Prvi poskusi so bili... no, ni kazalo, da bo kaj iz tega. Pa poglejte me zdaj: v Divači v svoji podstrešni šivalnici šivam lanena in bombažna oblačila za otroke in ženske. Nekaj izkušenj s šivalnim strojem sem dobila v najstniških letih, ko sva s prijateljico Eriko navdušeno šivali pustne kostume. Take odpičene, drugačne. Šivanje me je potem zelo posrkalo vase, ko sem dobila sina Urbana. Tu se je začelo moje učenje. Nakupovanje krojev, navodila in gledanje YouTube-a. Tudi vezenin sem se naučila kar prek vidoposnetkov in Pinteresta. Najprej sem šivala na čisto navadnem gospodinjskem šivalnem stroju. Po kakšnem letu sem si potem kupila overlock in januarja 2021 čisto pravi industrijski šivalni stroj. Kar je bila res zmaga zame. Ko sem dobila še hčerko Klaro sem padla v svet volančkov, mašnic in roza barve- v svet punčk. 

Oblačila zelo rada popestrim z ročnimi vezeninami. Moji najljubši motivi so rožice in listki, pa tudi pikice. Blizu mi je minimalizem, svetle in nevtralne, pastelne barve. Rada imam volančke, mašnice, okrogle Peter Pan ovratnike in vintage stil. 

Zakaj sem izbrala lan? Prvi razlog je bil ta, da je lan popolna tkanina za vezenine. Je neelastičen in ravno prav luknjast, da mi olajša delo. Poleg tega je lan organski, nastane iz rastline. Lan diha, je izredno zračen, pa hkrati močen (zato oblačila zdržijo daljšo uporabo in gredo brez težav iz generacije v generacijo). Hkrati sem želela Slovenskemu trgu  ponuditi nekaj novega saj se pri nas šiva oblačila večinoma iz jerseya. Kasneje sem začela dodajati tudi bombaž (največ delam s tetra tkanino). Se pa res držim tega, da za prodajo šivam samo in zgolj iz neraztegljivih materialov. 

Neizmerno uživam v šivanju in presrečna sem, ko prejmem novo naročilo. Mogoče se sliši klišejsko, pa res ni. V tem kar počnem sem našla svoj zakaj

V moji ponudbi najdete oblačila za otroke: romperje, kratke hlače, dolge hlače, oblekice vseh vrst. Oblačila za ženske: kimono, obleke (kratke in dolge). Pa tudi špangice. Moj najbolj prodajan produkt. Nastale so čisto spontano, ker se mi je zdelo greh vreči stran ostanke blaga. Lan je pač drag in res kvaliteten material zato sem razmišljala kako vsega uporabiti. Kako uporabiti tudi najmanjše koščke. Iz teh koščkov nastajajo špangice z vezeninami (pa tudi take čisto navadne, brez vezenin). Špangice so mehke, ne cukajo, popolnoma so oblečene v blago in res dobro držijo lase (tako tanke kot tudi skodrane). Ker so se špangice tako dobro prijele sem kasneje v ponudbo dodala tudi ostale modne dodatke: razne mašnice in elastike za lase. Zdaj so prav modni dodatki najbolj priljubljeni v moji spletni trgovini. 

Kaj si želim v prihodnje? 
Nikoli nisem skrivala tega in dovolim si sanjati, da bodo moja oblačila in špangice nošene povsod po svetu. Želim si tudi, da bi bila oblačila nekakšna družinska zapuščina (heirloom) in bi osrečevala otroke iz generacije v generacijo. Zagotavljam namreč, da so moji kroji taki, da bodo oblačila vedno modna. 

Hvala ker z nakupom podpiraš moje delo. Iskrena hvala!